My LuRvE

My LuRvE

MISTERI KOTA POMPEII TERBONGKAR MANUSIA BERTUKAR MENJADI BATU KERANA BERZINA DAN MELACUR

Sekitar 23 Ogos tahun 79 Masihi (M), keadaan di Pompeii (kini satu kawasan di Itali) kelihatan sibuk sama seperti kota purba lain. Penduduknya bergerak ke sana sini, berjual beli dalam bangunan atau gedung agam berserta berinteraksi antara satu sama lain.


Sehinggalah tiga hari kemudian, secara tiba-tiba saja satu kejadian misteri melanda kota berkenaan sehingga menyebabkan bangunan dan penduduknya lenyap bagaikan tidak pernah wujud pada muka bumi ini.

Seterusnya selama 1,500 tahun, kewujudan kota Pompeii yang suatu ketika dulu menjadi antara kota terkemuka dalam Empayar Rom, hilang dalam lipatan sejarah. Tiada siapa yang mengetahui kewujudan kota berkenaan.

Masa terus berlalu sehinggalah pada 1594 sekumpulan pekerja diarahkan menggali terowong di kaki gunung berapi Vesuvius bagi projek membekalkan air kepada sebuah kampung berdekatan.

Kerja mengorek tanah dijalankan dengan giat, tetapi secara tiba-tiba kumpulan pekerja itu terpaksa menghentikan aktiviti berkenaan selepas menemui sesuatu benda aneh tertanam didalam tanah.

Tinggalan aneh berbentuk Artifak itu dikeluarkan dan berita mengenai penemuannya terus tersebar luas menyebabkan semakin banyak kerja cari gali dilakukan dikawasan itu.

Bagaimanapun, pada tahun 1631, gunung berapi Vesuvius meletus tujuh kali sehingga memusnahkan apa saja yang berada berhampirannya termasuk kawasan penemuan artifak berkenaan.

76 tahun kemudian(1707), kerja mengorek kembali dipelopori Putera d'Elboeuf selepas beliau mendengar kewujudan artifak berharga dan harta karun tertanam di kawasan berkenaan.

Kelihatan REAKSI mayat sebelum mereka terbunuh. Gunung berapi Vesuvius meletuskan lava, banjiri kota maksiat tanpa batas kaum Osci di tengah Itali. Inilah antara dosa besar(zina) yang ALLAH segerakan hukumannya di dunia lagi...(ALLAH bayar cash okey).


Pihaknya terus menggali dan pelbagai tinggalan artifak yang pernah 'terkubur' di bawah tanah di kawasan berkenaan kembali dikorek keluar. Ketika itulah misteri kehilangan kota Pompeii selama ribuan tahun akhirnya terbongkar.

Bagaimanapun, penemuan kota purba ini menimbulkan pelbagai persoalan misteri di kalangan pelbagai pihak terutama pengkaji sejarah.

Malah, lebih mengejutkan adalah selain artifak berupa tembikar dan barangan purba, turut dijumpai di kawasan berkenaan adalah puluhan patung batu berbentuk manusia dalam keadaan mengerunkan.

Antara penemuan aneh itu adalah sekumpulan jasad manusia yang seolah-olah bertukar menjadi patung batu ketika menjamu selera.

Lebih menakutkan adalah kejadian misteri yang melenyapkan kota itu secara tidak langsung turut menyimpan 'wajah' sebenar kota Pompeii apabila turut ditemui puluhan jasad manusia yang sedang mengadakan hubungan seks termasuk seks luar tabii, bertukar menjadi batu. Kejadian itu boleh dianggap sama dengan kaum Luth yang ALLAH tenggelamkan ke dalam bumi sehingga kesannya terwujud lautan mati.

Dalam penemuan itu, jelas kelihatan raut muka penduduk yang menunjukkan ekspresi terkejut dan ketakutan teramat seolah-olah bencana yang terjadi itu datang secara tiba-tiba.

Kajian seterusnya membongkarkan cerita sebenar mengenai kota Pompeii. Kota itu didirikan sekitar abad ke-6 Sebelum Masihi(SM) oleh kaum Osci atau Oscan iaitu suatu kelompok masyarakat di tengah Itali.

Pompeii kemudian berkembang pesat dan maju dari segi pembangunan. Akan tetapi, disebalik kemajuan seni bina dan aspek kesenian yang memukau, kota itu sebenarnya membangun sebagai pusat pelacuran dan terjadi pelbagai kegiatan yang melampaui batas kemanusiaan.

Rumah pelacuran dibina dengan jumlah yang tidak terhitung, malah alat kelamin lelaki digantung di pintu pusat pelacuran berkenaan sebagai iklan bagi menarik pelanggan. Masyarakat Pompeii pada ketika itu juga dikatakan mengamalkan kepercayaan 'Mithra' yang menyakini bahawa alat kelamin serta persetubuhan tidak sepatutnya dilakukan secara sembunyi, tetapi mesti dilakukan di tempat terbuka.

Selepas lama aktiviti maksiat tanpa batas itu berlarutan di kota berkenaan, secara tiba-tiba gunung berapi Vesuvius yang sebelum itu 'sepi' selama 2 juta tahun(tidak meletup), akhirnya meletuskan lava panas sehingga membanjiri kota itu.

Tiada seorangpun daripada penduduk terselamat malah debu tebal bencana itu terus menenggelam serta melenyapkan Pompeii daripada sejarah peradapan dunia malah menukarkan penduduknya seolah menjadi patung batu.

Fakta Pompeii:

  • Tapak tinggalan Pompeii kini diiktiraf sebagai satu daripada tapak warisan dunia Unesco.
  • Ketika letusan terjadi, kota Pompeii dianggarkan memiliki penduduk sejumlah 20,000 orang.
  • Kebanyakkan artifak yang ditemui dalam kerja cari gali ditempatkan di sebuah muzium di Naples.
Antara yang ditemui. ALLAH maha kaya dan adil, setiap perbuatan pasti akan mendapat balasan di dunia dan juga di akhirat. SUBHANALLAH


No comments:

Post a Comment

Klik sini untuk komen!